Hemtjänsten

Sammanfattning
Även kallad ”hemvården” numera, det finns både bra och dålig personal, det verkar vara rätt stor omsättning, ofta vikarier och det är inte lätt att bilda sig en klar uppfattning om ”rulljangsen” men efter ett par år kan jag redovisa både bra och dåliga fenomen. En del av de dåliga fenomenen i Örebro är kroniska, det hjälper inte nämnvärt att klaga och påpeka och därför är det troligen meningslöst att delta i ”planeringsmöten”, jag är måhända rätt ensam om den uppfattningen men den är grundad på några års erfarenheter och viss analys. Jag ogillar spel för gallerierna och går hellre till högre instans då jag ser kroniska missförhållanden.
Jag har uppnått en viss förbättring genom att klaga då jag sett grava missförhållanden och tror inte på dessa planeringsmöten.
Hade jag bott i Örebro hade jag nog ändå deltagit i sådana.

En avgörande och viktig förbättring är mors deltagande i dagvård.
Bra ur psykiska synpunkter pga hennes ensamhet (vännerna har gått bort eller bor på långvård e.d.) och ur mat/närings-synpunkt.

Skrivet den 7/8 -2012
Jag ska faktiskt börja med att berätta om en positiv detalj, mor hade klagat på att det rinner ut vatten under VC-stolen. En man från Riksbyggen hade tittat in och meddelat hemtjänsten att VC-stolen ska bytas. Men en rådig tjej på hemtjänsten ringde INTE god man, då hade kostnaden på några tusenlappar varit ett faktum  (JFR byte av kyl/frys utan att kolla garanti trots min uppmaning) -hon ringde mig. Jag tackade och meddelade att jag skulle kolla saken då det lät lite konstigt att byta VC-stolen. Nästa besök hos mor någon vecka senare ledde till en enkel tätning med silikon, läckan upphörde helt. Det finns alltså verkligt bra personal men kanske någon av dem skärper sig lite extra efter mina klagomål. 

Sånt som hänt tidigare:

Sommaren -2011, hemtjänsten låser mor ute.
Som ofta när jag besöker mor, även sommaren -2011 kunde jag göra ett antal besök, gjorde vi en åktur, ofta till ett matställe eftersom hon äter bättre med sällskap och omväxling, hon låste dörren med nyckel till bara överlåset dvs patentlåset var olåst och hon hade inte nyckel med till det, jag reflekterade inte särskilt över den saken och antog att här fanns det rutiner som fungerade med hemtjänsten. Hemma igen efter 1,5 timme så var mor utlåst, någon hade låst även patentlåset, jag insåg att det var hemtjänsten. Mor blev mycket orolig och började irra omkring, det var helg och tomt på folk men träffade på en person som kunde berätta att hemtjänsten hade ett kontor i närheten. Jag tog med mor dit men det visade sig att tjejen där påstår att mor inte finns med i listorna som ”brukare”. Efter diverse villervalla lyckades man efter ca en timme få kontakt med en dam som hade nycklar och vi blev insläppta. Mor mådde mycket dåligt hela tiden, hon flämtade på ett sätt jag aldrig hört förut.

Jag meddelade vad som hänt till en chef på kommunen, jag blev då uppringd av någon på hemtjänsten men den individen kunde inte skilja på överlås och underlås, hon gav luren till nån annan men det var lika illa. Denne började i stället svamla om ”larmnyckel” men kunde inte förklara vad hon menade med det. I det läget började jag inse hur illa det är ställt med viss personal, tyvärr kanske majoriteten. – –

Jag begärde matlistor -2012 för att kunna koordinera mina besök och mat ute bättre, på torsdagar är det ofta bara soppa och pannkakor, jag har sett att mor brukar kasta pannkakorna. Därför får hon bara soppa. En sån torsdag tittade jag i hennes kylskåp, det fanns inget bröd så hon kunde inte göra en smörgås på kvällen.  Däremot fanns möglig kräm och gul seg mjölk.

Jag fick kontakt med någon på Rex hemtjänst och hon påstod att enligt anteckningarna så är det ingen som handlar åt mor. Detta trots att jag visste att någon handlat regelbundet på mors ICA-kort ända sen legitimation och kort ordnades -2010. Jag klagade på denna villervalla till en chef på Rex  (-2011 hörde jag namnet Barongruppen) och då hon hade semester svarade hon ändå och hänvisade till den ersättare som kommit med det konstiga beskedet, senare kom en ”uppdatering” som betydde att nån visst handlar åt mor -på torsdagar. Jag var där ända till 19.30 den torsdag hon bara fått soppa, kastat pannkakorna och sen inte hade bröd hemma. Ingen handlade den torsdagen utom jag.

Gång på gång har jag anmärkt på att mor tappat mycket vikt men ändå kan man inte ens klara elementär kontroll av vad hon har hemma och jämföra med den mat hon får. Den här hemtjänsten förefaller vara olämplig för ensamboende dementa, det kan slarvas och hända vad som helst.
– –
I samband med mors drastiska viktminskning har man -2011 strax före jul lovat att mor kommer att ha sällskap när hon äter, jag hade sett att nästan all mat kastats bort. På själva julafton gjorde jag ett besök, mor hade just ställt undan 90% av den mat hon fått och hon satt helt ensam. Jag hade inte varslat om besöket, mor minns ändå inte och jag hade inte varskott hemtjänsten. Jag hade lite julmat med mig och hon åt gärna av det.

Observera talet om att mor kommer att ha sällskap. Senare såg jag en ”planering” för mor genom en IVO-utredning och där stod det ”måltids-stöd” som väl betyder att personal ska stanna en stund. Verkar lite oklart, det enda som är klart är att det inte fungerade.
– –
Ibland droppar någon från hemtjänsten in när jag tagit med mor ut. En sådan tjej som återkom sa att det är bra om jag lägger en lapp på köksbordet så de slipper vara oroliga.
När jag så lagt ett A4-papper med tydlig text om en sådan åktur så letar nästa tjej ändå och undrar var mor är. Dvs det är ingen ide att göra överenskommelser med denna kategori. Det är för mycket byten av personal hela tiden och obefintlig informationsgång.
– –
Med tanke på all villervalla är det dags att börja jämföra ICA-kvitton med det mor får hem samt särskilt se om man går på extra okända inköp vid ICA på mors kort. Det kan bli besvärligt. *

Är det mindre arbete och bekymmer att försöka kontrollera allt detta än det skulle vara att sköta det mesta själv? Handlar gör jag åt mor så snart jag ser att något saknas, men bara då jag har möjlighet att göra besök.
Bodde jag i Örebro skulle det vara mycket enkelt att handla det hon behöver eftersom hon får hem mat till lunch och hon förbrukar inte mycket. Antagligen anser ÖFN att det är mycket bättre att vilken ouppfostrad och obildad unge som helst som inte klarat grundskolan har koden till mors ICA-kort?

Mor har sagt -2011 att hon vet att vissa tjejer handlat åt sig själva på mors kort, jag har aldrig kommit på mor med att ljuga men nu är hon dement och allt blir lite annorlunda, svårt att kontrollera.

Jag vet ännu inte hur många ensamboende dementa utan anhöriga inom rimligt avstånd som finns i Örebro kommun. Jag vet bara att hemvården inte är fullt anpassad för detta, kanhända är det fråga om resursbrister men sådana problem motverkas effektivt av lämpligare personal som då kanske blir för dyr att anställa.

* kollen gjordes senare och allt såg ok ut. Bara ett märkligt uppehåll i handlandet under några veckor sommaren -2012. Kan förklara vissa problem och mor led ingen nöd eftersom jag ofta besökte just den tiden. God man var en tillfällig figur som nästan aldrig besökte.
Flera år efter att jag godtog god man (god lekman eller stolle) visste jag att en sån inte måste besöka brukarna (offren)

Tillägg -2014

Som framgick av bloggen så lyftes mors exempel fram i lokalteve, december förra året, en dam som minskat drastiskt i vikt på kommunens inslängda kalla matlådor som hon inte alltid klarade att värma. Rex fick kritik av IVO efter mina rapporter och säkert också andras.

16 reaktioner på ”Hemtjänsten

 1. Känner igen allt du skriver om. Numera anser troligen 90% av personalen och deras närmaste chef att jag är en första klassens bitch. När jag ser missar och fel de gör så säger jag till. Och det blir OFTA. Nu har vi dock fått tillbaka vår första handläggare och hon fungerar helt fantastiskt!! Men problem med chefen, dåliga villkor mm gör en otrolig rotation på personal och informationen mellan personal sker inte. Att de skriver i sina rapportböcker hjälper inte eftersom flesta inte ids läsa. Eller vad vet jag, de kanske inte kan… :/ Jag har numera blivit så less på hemtjänsten att jag så fort jag ser någon av deras bilar omedvetet börjar gnissla tänder. Misstag inom sjukvården sker skrämmande ofta och jag kräver alltid att vara med på pappas sjukbesök och har även fått det beviljat som giltig frånvaro när jag hade fas 3. Värre nu när jag jobbar mellan varven. Ett tillfälle skulle han göra sövd gastroskopi… jag gick på toaletten medan de gjorde honom i ordning och när jag återvänder ser jag att han är förberedd för rektoskopi. Jag högg genast tag i första bästa sköterska som förskräckt rätade till det… VAD hade hänt om inte jag varit med?? Vem vet.

 2. Tack för den första privata kommentaren, bara ett fåtal personer har hittat bloggen.
  Det verkar ovanligt att folk söker med de sökord som ger träff här och jag har inte ansträngt mig att sprida informationen än så länge.
  Det ser ut som om vissa problem är liknande överallt, jag har ju också pratat med folk i andra kommuner.
  Du nämner en del positivt och jag borde väl också nämna mer om det som är bra.
  Jag startade bloggen som en ”klagomur”..två år efter att snabbt ha märkt att det fanns problem med det mesta. Nu har jag hunnit vänja mig lite och mor har nog en acceptabel situation. Att mor fick svälta i onödan -2010 berodde på både systemfel och oförnuftiga, slappa människor inom Öfn. Det svåraste är att åtgärda det senare.
  Jag kommer inte att glömma dårskapen -2010 innan jag själv kanske är dement.
  Att politiker knappast bryr sig säger en del om hur svenskar som ”kommer upp sig” ofta blir (eller var innan dess)

 3. Blir så ledsen när jag läser detta men samtidigt glad, Då jag inte är ensam i mina iakttagelser om hemtjänsten. I slutet på maj slängde jag ut hela gruppen och vårdar mor ensam…
  Mycket lugnare…

  • Hejsan, tack för intresset, jag har dock hela tiden haft de verkligt stora problemen med Överförmyndarnämnden och den förste gode mannen (2010-2011) jag kan garantera att DÄR sitter de verkliga svinen och hycklarna. Hemtjänsten (Rex) tycks oftast göra vad de förmår och det har förbättrats på flera punkter. Problemen har i vårt fall funnits i samband med vikarier och de beror i sin tur på lata, usla chefer som inte bryr sig om att instruera! Att klaga längre upp i kommunen innebär möten med nya sorters lata svin och lögnare/hycklare -igen. Om inte annat möter man vrickade beteenden. Men ”fotfolket” är oftast juste. Jag har f.ö. redan sett i din blogg att ni har råkat ut för felmedicinering. Ofta går det så där långt innan oskicken uppdagas. Jag är just nu i det läget att jag misstänker samma problem för min mor. Läkaren på geriatriska kliniken borde ta ett varv på grundvux då det kommer till att lära sig lyssna och läsa innantill samt reflektera, dvs ett mycket vanligt problem. Man har mest bara mekaniska rutiner och mediciner i skallen. Man får väl vara ”glad” så länge man slipper ren förgiftning eller synopsiseffekter mellan de olika medicinerna. En del tandläkare begriper fortfarande inte (trots doktorsavhandlingar på ämnet) att man noga måste röntga käkbenen även då tänder saknas. Det finns ibland kvarvarande infektioner pga rotrester och annat som ger medicinska problem livet ut, inte minst förhöjt blodtryck och livsvarigt behov av medicin som kunnat undvikas. Oftast har läkarna ingen aning om risken för synopsis utan bara följer strömmen och medicinerar på allt de orkar om inte medicinen är för dyr för landstinget, då kan det bli tvärtom, även att man väntar länge med att fastställa diagnosen (tex alzheimer) mvh / Hans

   • Vårt fall är mer komplicerat!

    Jag är sååååååååååååååååå trött….

    Vart är den svenska sjukvården på väg???
    Finns någon som kan/vill/vågar ta sitt ansvar?
    En vårdcentral, sju tillsynsärenden på 6 månader. En sparkad verksamhetschef på den samma. Konflikter mellan ledning och personal. Bristande journalföring, brister i epikriser och remisser. Ingen användning av regionens gemensamma avvikeksehanteringssystem. Två medicinförgiftningar hos mor, där läkaren inte vill se sitt ansvar utan anser att det räcker med remiss till geriatrisk medicin med väntetid upp till 3 månader en sjuksköterska i hemvården som anser att vi kan vänta tills mors ordinarie läkare är på plats. Fick själv ordna in mor på akuten där hon blev inlagd för akut medicinförgiftning.

    Mors SSK pratade med läkaren och han lovade att ordna remiss till geriatrisk medicin för överflyttning dit för medcininställning. I vänta på remissen så erbjuds vi kortidsboende för återhämtning av biståndshandläggaren. Ingen vårdplanering behövs då hon vet om ärendet.
    Efter utskrivning till korttidsboende där ingen brydde sig undersöka vad som hänt, hon var dement. Vem har diagnistiserat mor som dement och vilka grunder. Varför informeras inte mor och vi närmaste anhöriga. Inget stöd i besked eller ev samtalsterapi.

    Hon får inte vara med de andra, då hon blir orolig att vara med dem, eller hon får inte vara med de andra för andra blir oroliga av mor. Instängd i sin rullstol på rummet inkörd under bordet med en uppslagen tidning och en halv kopp kaffe framför sig. En social människa som hamnar i en isoleringscell. Ingen träning för att kunna gå igen som hon kunde innan förgiftningen. Numera rullstolsbunden. Ingen smärtlindring för extrapyramidala biverkningar såsom parkinsonism, muskelstelhet och muskelsmärtor. Toalettbesök och mor fick panik, jag bad om smärtlindring, fick av vårdpersonal reda på att hon får vänta till i morgon då SSK är sjuk. Ingen brydde sig, hon var dement. SSK avvisade mina påståenden med att det vi behöver veta finns i journalerna, journaler som är felaktiga. Ingen kontroll av journaler och medicinlistor. Tänk då kunde detta ha upptäckts mycket tidigare. Mor hade kanske fått en kärleksfull omsorg och vård på boendet.
    Ingen frågar oss i denna situation hur vi mår och speciellt min utvecklingsstörde bror hade säkert behövt ha hjälp med specialist och krissamtal. I stället tillsammans med förändringar på sin arbetsplats fick honom att gå i väggen. I tre månader låg han på magen i sängen med kudden över huvudet och så fort jag frågade någon fick jag till svar “jag är så rädd”. Han har mycket svårt att berätta om hur han mår och speciellt om känslor.
    Vi skulle få prova två avdelningar för att se var mor trivdes bäst men stoppades av enhetschefen och vi fick gå på magkänsla. Jag kunde inte se den missvård mor utsattes för, min bror utsattes för. Inget stöd ingen hjälp och till slut tog jag tillsammans med övriga syskon och några utomstående beslutet att ta hem mor.
    Vi satte igång med träning och mor kunde gå och vi levde ett underbart liv. Hemvården kopplades in för att jag skulle få stöd och hjälp i vården av mor. Mor fick livsgnistan tillbaka men ibland kom ångesten över henne, vad har hänt och varför bryr sig ingen. Fick hålla mor i handen och försöka förklara…
    Mor fick åter ont i ryggen och ny medicin sattes in. Hjärtflimmer och hjärtsvikt och nytt akutbesök och inläggning. Samma som två år tidigare där jag fått kopia på från vårdcentralen på epikris men en saknad vårdinfo, som patientnämnden fick hjälpa mig att vårdcentralen hittade. NÄL skyllde på vårdcentralen, vårdcentralen skyllde på NÄL. Helt plötsligt saknas det som jag tidigare själv har sett. varför????…
    Ny medicin ett morfinpreparat i plåsterform, lägsta styrka och bara ett halv sådant. Åter medicinförgiftad. Nu var hon så borta att vi räknade hennes liv i dagar. Började planera begravning, mors SSK ringde och förberedde mig att det snart troligen är slut, vilket jag redan förstod. Fick en ingivelse att ta bort plåstret och fick läkarens tillåtelse att göra. Mor började än en gång till piggna till och SSK föreslog att mor skulle komma till dagverksamhet. Detta trodde jag inte på då mor är rädd för andra personer och numera bara har förtroende för mig. Däremot har vi sjukgymnastik för att försöka återhämta något av den förlorade gångförmågan.
    En enhetschef som ringer och anklagar mig för att missköta mediciner, mediciner som inte funkar. Mor måste ha lugnande för personalens skull, så de kan arbeta med mor. Enhetschefen anmäler oss och biståndshandläggaren kommer hit. Biståndshandläggaren ser en en dement person som behöver in på boende, vilket jag vägrar. Min åsikt är att mor åter en gång är förgiftad.
    Varje dag är en kamp mellan mor och personal. Tre grupperingar som inte kan samarbeta inom gruppen som vill arbets på olika sätt. En läkare som vägrar skriva ut mediciner och istället hänvisar till enhetschefen att hon får arbeta med personalen istället. Det är hennes ansvar…
    Här om dagen fick jag nog när en personal säger ”lika bra att få det överstökat, hon lugnar sig ändå efter en stund”.
    Varför ha 30 minuters omsorg när jag behöver sitta med mor i 2 timmar och trösta och lyssna på hennes frågor varför de inte bryr sig om henne.
    Nu sköter jag mor och avstår den havererade omsorgen. Den omsorg jag idag ger mor sker med glädje och viskningar i mitt öra, jag älskar dig, tack för att du tar hand om mig.
    Dusch sker med glädje i blicken och mor njuter av den.
    Varför skall jag behöva lyssna på kampen mellan mor och personal när det kan ske på ett lugnt och njutbart sätt för oss alla?
    Varför skall mor bli så psykiskt misshandlad när det finns alternativ?
    Varför skall skall det behövas mediciner när ett lugnt och tryggt förhållningssätt hjälper så mycket mer?
    Var är den personcentrerade omsorgen där individen är i centrum?
    I dag är det minuter som räknas och det finns ingen tid till något kärleksfullt…
    När ångesten sätter in som värst kommer hennes ord, jag är så djup deprimerad…
    Varför bryr de sig inte vad jag tänker och tycker, varför behandlar de mig som skit, är hennes frågor….
    Varför skall en 80-årig dam utsättas för detta?
    Varför skall mediciner sättas in på mor för personalens skull?
    Mor måste väl vara den som skall ges omsorg med kärlek!
    Varför ges inte personalen rätt verktyg att ge mor omsorg på hennes villkor?

    Mor kan fortfarande klä sig själv, men hemvården är så stressad så bara för att hinna så har de inte tid att vänta.

    Varför inte ta vara på de funktioner som trots allt finns hos mor.
    Idag vet jag inte längre om jag vill se hemvården här igen…
    Jag vill inte se mor bli misshandlade av det som kallas omsorg.
    Jag vill se mor få dö med ett leende på läpparna den dag det är dags.
    Den dag jag tar farväl av mor, vill jag i mitt hjärta känna, jag har gjort allt för dig, kära mor!
    I dag kan inte ens de olika läkare som behandlar/har behandlat mor enas om mor lider av demens eller kanske djup depression med minnesstörningar…

    Hur kan man sätta en sådan diagnos utan att informera mor eller oss närmaste anhöriga?
    På vilka grunder har en sådan diagnos satts?
    Har utredningar gjorts utan att informera oss?
    Hur länge skall mor behöva lida av havererad sjukvård och omsorg. Jag tänker inte längre titta på och se denna missvård som mor och och andra människor utsätts för…

    Måttet är rågat!

    Mvh
    /Bengt Larsson

    • Hej Bengt
     Ja blir rörd till tårar av din berättelse om din 80 åriga mamma och den omänskliga behandling hon fått och får(vet inte om hon lever )
     Jag är känslig I anden och tårarna bara rinner,när ja läser detta
     Mvh David

     • Hej, David!
      Mycket tack för din kommentar.
      Mor gick bort i oktober förra året. 😦
      I går skulle hon fyllt 83, så var nere på graven och lade tre röda rosor med en vit rosett.
      Hon (och även far) är otroligt saknad, men vi vet att hon lider inte mer. Hon hostade till bredvid mig här i rullstolen och så var det slut.
      Jag är så otroligt tacksam för vad jag fick göra för henne de sista åren och hon hade ett bra liv.
      Tack än en gång för din kommentar!

 4. Det är upprörande. Din och min mor har olika egenskaper och olika vårdbehov.
  Det är mycket lärorikt och instruktivt att följa dina erfarenheter och analyser av en kollapsad vård-cirkus. Du har mer kunskaper om denna cirkus än jag, kanske har du någon vård-bakgrund? Frågan är om det någonsin förr har funnits en fungerande vård för en person i din mors situation? Kanske inte och i så fall är det ingen egentlig kollaps utan en stor brist i vården. Inga mediciner kan ersätta din omsorg om din mor och jag har i några månader nu misstänkt att min mor påverkats negativt av medicineringen som långsamt blivit alltmer komplex även om det bara rör sig om totalt 4 – 5 stycken olika. Det kan vara för mycket redan med två mediciner. Ibland kan man genom observationer analysera bättre än läkarna. Mediciner är oftast ett rent otyg och är antagligen sällan nödvändiga. I en del lägen kan de dock rädda liv eller förhindra sådant som slaganfall och då tänker jag på BT-sänkande. Men i stället för att ta reda på orsaken till ett högt BT så fortsätter man pumpa in medicinen livet ut, med biverkningar och med införande av fler mediciner där man egentligen inte vet exakt vad som händer via samverkan mellan dem (det jag kallar ”synopsis” som kanske inte används inom medicinen, jag har det från ett annat sammanhang)
  Jag misstänker att man bara bör medicinera mot akuta risker. Så länge en demens som alzheimer inte är 100% fastställd tror jag inte på ständig medicinering med tex Exelon.
  Som du kanske sett så har min mor fått den diagnosen ca 2,5 år efter att hon plötsligt blev förändrad. Jag har anmält till SS att jag aldrig fått någon läkar-respons på att denna plötslighet inte alls stämmer med diagnosen! Nyligen har en ny myndighet, IVO Örebro tagit över (Inspektionen för vård och omsorg som torde starta i alla län separat) och de lade snabbt ned ärendet! Har du någon gång hört uttrycket ”idioter inom myndigheter”? I Sverige är detta ett mycket utbrett faktum. Det är där de flesta verkliga idioterna hamnar, ofta högt upp och sen gör de ingen nytta, bara ställer till elände.
  Jag mailade och skällde ut dem efter noter. Ärendet togs upp igen under annan beteckning och nu väntar jag på nästa idioti. Jag har på lut att stämma Örebro kommun men då gäller det än så länge bara Överförmyndarnämnden, det är dessa som orsakat mor och mig mest lidande, läs gärna vad som hände -2010. Vi drabbades också av en ren nybörjare till ”god man” som betedde sig mycket korkat och det ligger en polisanmälan om oförklarade penninguttag. Var glada om ni sluppit riskera sådana figurer öht, nu har min mor dock en sådan som fungerar. Man har tydligen inte vågat tillsätta vem som helst eftersom jag vänt mig till rätten flera gånger. (Och även där stött på rena rötägg, som alltid)
  Nu börjar det dock bli mer fråga om medicineringen och mors boende.
  Betr. din mors demens-diagnos tycks den först ha satts genom gissning av en läkare på en hälsocentral. Har hon inte fått komma på riktig utredning på sjukhusets demensavdelning?
  Dvs röntgen av hjärnan med mera.
  Men om din mor funderar i banorna ”vad har hänt och varför bryr sig ingen..” så verkar det för mig inte röra sig om en demens. Inte om hon klarar att begrunda sin situation och ge uttryck för det. Så är det inte för min mor, hon är nog ganska gravt dement, dvs ganska robotmässig och glömmer det mesta utom allt gammalt som ”sitter” bra.
  När du skriver om ”tappad livsgnista” så är just detta vad jag har noterat hos mor under den senaste tiden, det måste vara en stor orsak att se upp, då minskar motståndet och en vanligen mindre allvarlig åkomma kan leda till döden. Jag vet inte om den tappade livsgnistan i mors fall beror på att hon någonstans är medveten om sin situation? Så har det knappast verkat förut.
  Det är nog klart att ”lyckopillren” (har inte anteckningen här om sorten) inte alls gör någon verkan och man har numera satt in sobril, lugnande pga hennes nattliga utflykter där hon ibland inte hittar hem, dvs ren oro.
  Vi har haft tur med särskilt en person inom hemvården som är mors kontaktperson, jag upplever inte alls den sorts cirkus du beskriver mellan vård-områdena. Men jag är inte förvånad. Ditt bidrag här är mycket värdefullt och får mig att bli mer observant i de frågorna du tar upp. Om och när mor flyttas till ett gruppboende tänker jag noga kolla upp hur hon får det där och hur hon trivs. Jag har hittills inte offrat mig själv på samma sätt som du gjort men kan bli tvungen till det. En dag kan det annars leda till en förfärlig ånger och då är det för sent.

  Hälsningar / Hans

 5. Det är beklämmande att läsa hur gamla människor blir behandlade
  Ja lider verkligen med er
  Min gamla mamma får hjälp av rex hemvård
  Personal trevlig och gör sitt bästa.
  Tyvärr dålig information och nästan omöjligt att få tag i någon per telefon, man hamnar nästan uteslutande på en telefon svarare.
  Att inte ha ett direkt nummer där man vet att någon svarar är extremt stressande.
  Om ja inter bott i Örebro hade det varit ohållbart.
  Mvh David

 6. Tack för det. Samma erfarenhet här och jag bodde ju inte i Örebro,
  det blev -ohållbart! Det fanns också väldigt ovan personal på somrarna som inte borde ha med dementa personer att göra. Telefonsvarare nästan överallt, som få eller ingen bryr sig om.
  Som du kanske såg slutade min mors situation som varnande exempel på Tvärsnytt. Den ”gubbe” som framträdde från kommunen där, är en svamlande hycklare. Men så såg det ut på de flesta chefsposterna oavsett avdelning.

 7. Som ja skrev kommentaren hemvård personalen gör sitt bästa
  Och städningen sköts klanderfritt.
  Att dom inte hinner eller eventuellt glömmer ta reda på använda blöjor ibland(luktar riktigt illa ) och kan finnas disk.
  Är ja säker till största delen beror på stress .
  Och då beror det på för låg bemanning .
  chefer och ansvariga politiker bär då ansvaret för ovan nämnda problem.
  Vill än en gång påpeka att hemvård personalen är trevlig
  Men man vill ju att ens gamla mamma får den vård hon betalar för.
  Att bli hänvisad till ett telefonnummer där man till 99 % hamnar på en telefon svarare är riktig dåligt.
  Men det beror nog till största delen på för lite personal.
  Mvh David

 8. Jo, skillnaden på vissa unga flickor på sommaren och kontaktmannen på Rex (undersköterska från utlandet) var enorm. Kontaktmannen ”räddade” mor och den ende som fick duscha henne. Jag blev kontaktad spontant av henne men hon kunde vara lite svår att nå. Har inte din mor en kontaktman?
  Trots det här så förlorade mor över 20 kilo på ett år. I kylskåpet kunde jag hitta gul seg mjölk och möglig mat då jag anlände. Inget bröd för en smörgås på kvällen. Avmagringen stoppades iom dagvård tre dagar/vecka. Mor åt med sällskap dessa tre dagar. Annars nästan inget.
  Städningen sköttes bra av ett utomstående företag.

 9. Örebro 2016 -03 -07
  Rex hemvård / hemsjukvård Örebro kommun
  Tas ingen hänsyn till vår gamla mamma eller till oss barn
  Det fungerade inte tidigare(frånsett städning, handling och tvätt )
  Efter besparingar på 100 miljoner kronor och 7 färre personal rex hemvård/hemsjukvård Örebro kommun
  Är det rena rama katastrofen ingen tar något som helst ansvar
  Våra gamla mamma betalar men det slarvas ordentligt med överenskomna tjänster
  Vanligt med skitig och flottig spis
  Disk i diskhon
  Fullt med disk i diskstället
  Dåligt städat
  Och dom missar att handla
  Använda blöjor som luktar i badrummet som inte slängs
  Färdig tvätt kvar i tvättmaskinen(varit tvungen tvätta om pga lukt )
  Klar tvätt hängande flera dagar
  Dåligt städat i badrum
  Ja är riktigt trött att behöva göra sådant som min gamla mamma betalar för.
  Nu får det vara nog
  Skärpning Örebro kommun Rex hemvård / hemsjukvård

 10. Städning/tvätt sköttes inte av Rex då min mor bodde i egna bostaden på väster i Örebro (Gamla Hjärsta) utan det var ett fristående företag som skötte detta mangrant.
  Handlandet är jag osäker på men det sköttes inget vidare.
  Klagar man till kommunen så de gör ett ”ärende” så händer sen inget alls, inte ens efter ett år.
  Den där bossen Henningsson fick en lista av mig på alla problem men han svarade aldrig nåt mer sen.
  Då såg jag till att han fick svara till Tvärsnytt i stället.

  (Eftersom filmerna togs bort på teves hemsida efter något år, så finns bara dessa dåliga avfilmingar)
  Tricket var att anmäla till IVO.
  Men det fungerar inte alltid, IVO Örebro har börjat halta rejält. Knappt läskunniga numera, det blir så man lätt uppfattar dem. Men egentligen är det nog det vanliga myndighets-syndromet som talar, då myndigheten börjar bli överbelastad.
  Precis som tex polisen och J.O.
  Men glöm föralldel inte /ondskan/ som präglar många myndighet-filurers arbets-sätt!

 11. Örebro kommun Rex hemvård.
  Redan innan besparingar på 100 miljoner kronor och 7 färre personal fungerade det inte
  Min gamla mamma fick inte den/ dom tjänster hon betalade för
  Som exempel pissblöjor i badrummet, disk i diskhon och fullt med torr disk I diskstället
  Min mamma har enligt beslut rätt till 2 promenader/ vecka
  Säger inte att allt beror på personal, men det som inte fungerade tidigare är ännu ännu värre nu.
  Min mamma har tvättning 1 gång / vecka
  Dom lägger tvättmedel i sköljmedelsfacket och låter färdig tvätt ligga kvar i tvättmaskinen
  Upphängd torr och klar tvätt hänger veckovis utan att någon tar ned viket och lägger i garderoberna
  Visst personal på rex hemvård har det stressigt och svårt att hinna med
  Men är väl inte meningen att ha som nära anhörig och son ska behöva göra sådant som min gamla mamma betalar för?
  Ja är riktigt trött på att vara tvungen att göra detta
  Ja hjälper gärna min gamla mamma.
  Och brukar laga middag mm åt henne mm

  http://www.orebro.se/41669.html

  Står bla säkerställa vården inom hemtjänsten
  Och att kunderna är nöjda
  Hur kunderna min mamma mfl kan vara det när det beviserligen inte fungerar är en gåta.
  När jag var hos min mamma igår kväll var det klart och torr tvätt i hennes kondenstumlare som nån från Rex hemtjänst / hemsjukvård inte tömt vikit och lagt in i klädgarderob
  Dessutom förstår ja inte varför dom inte hängde upp det istället( finns istället ( dyrt med ström )
  Dom hade glömt bort att handla åt min gamla mamma denna veckan
  Ingen som helst ordning manna betalar för handlingen mm
  Men slarvas med handling mm
  Örebro kommun Rex hemvård tar betald men det fungerar beviserligen inte.

  Till sist, bli starka i Herren och i hans väldiga kraft.
  Efesierbrevet 6:10-20 SFB15
  http://bible.com/1223/eph.6.10-20.SFB15

  I de sista dagarna blir det svåra tider. Människorna kommer att vara egenkära, pengakära, skrytsamma, stolta, hånfulla, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, kärlekslösa, oförsonliga, skvallriga, obehärskade, råa, fientliga mot det goda, falska, hänsynslösa och högmodiga. De kommer att älska njutning mer än Gud och ha ett sken av gudsfruktan men förneka dess kraft. Håll dig borta från dem!
  Andra Timoteusbrevet 3:1-5 SFB15
  http://bible.com/1223/2ti.3.1-5.SFB15

  Hjärtliga varma hälsningar eran broder I Herren och vän David

 12. Tack. Jag tror vi är överens om att ORSAKEN till allt elände inom äldrevården delvis är den allomfattande ondskan och girigheten, men betr. hemtjänsten i tex Örebro handlar det om främst bristande planering beroende på oerhört slappa högsta chefer och resursbrister som gör att man inte anställer dugligt folk för själva ”grovjobbet” -det egentliga arbetet!
  Den allmänna latheten och driften att bara springa på möten och idka ”vältalighet” och kafferaster samt flykt från arbetet i många obevakade ögonblick, göra sig onåbara, också med falska påståenden på telefonsvarare, präglar väl de flesta eller alla kommunala myndigheter.

Drabbade /insatta kan kommentera -går till e-bok

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s