Sjukvården

Mer svårbedömt men det finns sannerligen frågeställningar.

Jag inleder med en analys betr. onödiga mediciner mot högt blodtryck och trångsynta/slarvande läkare. Den delen har jag säkert konstaterat i det län jag bor, Gävleborg och ser att det är lika illa i Örebro. Det finns fel i riktlinjerna från Socialstyrelsen som ger många människor onödigt lidande.
Vissa läkare kan se utanför dessa riktlinjer och göra ett bättre arbete, men de är sällsynta.

Jag har själv ingen medicinsk utbildning men en del har jag lärt mig ”den hårda vägen” och det finns väl inget som gör en människa lika övertygad om sakers natur. Jag ska återkomma till några av de bitarna men nu gå direkt på kärnpunkten, mors tandlossning.

Utan att ha några erfarenheter av saken fick jag som säkert många andra se hur mors tänder började försvinna, en efter en i överkäken, gluggen blev bredare och bredare när mor log mot mig och varje gång kände jag mig mer missmodig och undrande. Dvs är detta normalt, kanske är det så hos en 80-åring, jag frågade runt inom vården men möttes av likgiltighet, hemvården begrep inget alls som vanligt, det ger just ingenting att anmärka eftersom OM något blir bättre är det bara helt tillfälligt, man glömmer eller så kommer ny personal. Av samma orsak är det meningslöst att gå på ”planeringsmöten” det förstår man efter att i några år ha konfonterats av all inkompetens, ignorans, lögner och personalomsättning.
Det ska sägas att viss personal är verkligen bra men det rör sig om ett fåtal där de flesta tycks försvinna och gå till andra uppgifter. Man klarar att ge medicin på morgnarna och kolla upp läget men det är särsklid personal för sånt, ofta lite äldre, kanske någon undersköterska.

Vårdcentralen kastade från sig ärendet och hänvisade till tandläkare. Med tiden har jag förstått att det existerar sällan någon koordination tandläkare-läkare då det handlar om helhetsbedömning av ett hälsoläge, detta sker kanske bara vid akuta tillstånd då det ofta är försent.

Nyligen har jag lärt mig att tandlossning beror på infektion i käkbenen och jag har själv upplevt att sådan infektion kan ge en stor höjning av blodtrycket, utan att det värker särskilt mycket, det kan vara som ett ”molande” och om det värker brukar man ta värktabletter. Naturligtvis är det mycket bättre att häva infektionerna. Har man tänder kvar brukar detta ske genom rotfyllning, om inte med hjälp av antibiotika och kanske finns det andra metoder. Metoden ”N2” vid rotfyllning är bättre bakteriehämmande och har godkänts i Sverige för några år sedan. Det skulle inte förvåna mig om man i framtiden hittar en metod för behandling av käkben utan tänder, i alla händelser är det så att de flesta rotfyllningar med gamla metoden ger ett dåligt resultat.

Med de nya kunskaperna som inhämtats från tandläkare som använder ”N2” och genom praktisk erfarenhet hos mig själv så ställer jag mig nu ytterst frågande varför det inte finns rutiner som leder gamla människor med tandlossning direkt till en tandläkare och det allra snarast. I stället pumpar man in blodtrycksmedicin i de gamla, med biverkningar, och låter tandlossningen fortgå bäst den vill. I alla händelser står det klart att så är förhållandet i Örebro kommun vad gäller dementa personer och där engagemang och/eller kunskap saknas bland ev. anhöriga. Det hela kanhända ha ekonomiska orsaker i vissa fall då tandvård inte ersätts på samma sätt som annan sjukvård men i de fall då Överförmyndarnämnden låser den dementes medel trots påpekanden om problemen är missförhållandet helt uppenbart, jag ser det som rena tjänstefel.

Jag avser nu att anmäla fenomenet till Socialstyrelsen (det är väl bara ”tur” om handläggaren bryr sig, det var denna instans som i många år försökte förhindra metoden ”N2” för rotfyllning, egentligen  en slags dårskap) Men av princip ska alla missförhållanden anmälas, just som de polisiära trots den utbredda ignoransen och inkompetensen inom även den samhälls-sektorn, därför avser jag att även polisanmäla  vissa tjänstefel inom kommunen.

I ruljangsen runt god man där jag försökt få till stånd ett annat system där ingen god man behövs (låsning av vissa tillgångar och i övrigt sköter jag god mans uppgifter utan att vara tillförordnad) har Öfn använt sig av ett läkarintyg som visar att mor inte skulle ”förstå” en ev. fullmakt.
Är det vettigt att UTGÅ från att den ende anhörige som jag i detta fall är ute efter att lura henne? Mer än vad gode män brukar göra mot sina huvudmän? Tvärtom vill jag ge en bättre hjälp utan kostnad för mor.
Läkaren uttrycker sig också illa, det går ut på att min mor inte har det förstånd som behövs för att t.ex. betala räkningaroch där har jag replikerat att det är mor själv som sökt den hjälpen och hon är medveten om att man måste betala för sig
, det är själva förfarandet med siffror hon inte klarar, allrahelst inte nu då hon inte tränats på detta utan kunnat släppa det helt.
Vad har det med förstånd att göra, det är snarast kränkande och det är läkarna som ofta visar upp ett helt obefintligt förstånd relativt det de har att utföra.

Det kanske största problemet jag upplevt med läkarvården förutom att ignorera tandlossning-käkinfektion med följande högt BT som man bara behandlar med mediciner är att man ställer diagnoser utan att lyssna med mer än ett halvt öra på anhörigas kunskaper om huvudmannen.
Nu avser jag geriatriska kliniken på sjukhuset.
Min mors sjukdomsutbrott stämmer inte helt med hur alzheimer utvecklas eftersom hon förändrades extra mycket under en kort tid (-09) och jag kommer inte att ge mig förrän jag fått en vettig respons på detta och en nogrann förklaring till varför man menar att mor har alzheimer (som utvecklas långsamt)

Man kombinerar medicinen Xelon mot alzheimer (plåster) med ett antidepressivt medel.
Hälsocentralen har enligt ovan dessutom ordinerat BT-sänkande, tre mediciner totalt viket väl snarast är ett under då många åldringar får ett tiotal inpumpat utan någon seriös koordination mellan läkarna som ordinerat och springer på kalas med läkemedelsbolagen (får man anta)

Det var inte så längesen vi såg ett teveprogram om en dam som legat i komaliknande tillstånd i elva år tills en sköterska glömde ge medicinerna (om jag nu minns orsaken till medicinbortfallet rätt)  då steg damen upp och kunde börja leva. Varför glömmer folk bort total dårskap så snabbt? Det gäller ju inte bara äldrevården.

Tillägg
Den 8/1 -2013 har jag postat ett brev till aktuell läkare vid Örebro sjukhus.
Den 13/1 har jag mailat en påminnelse.
En vecka senare, ingen reaktion.
Betr. fortsättningen, v.g. se bloggen.

Tillägg september-2013
Mor bor nu i gruppboende och en mycket viktig bit i bloggen kommer att bli medicineringen.
Förutom den allmänna övermedicineringen, bristen på koordination, till och med specialistläkares oförmåga att ta till sig ny kunskap och hellre gå i läkemedelsbolagens ledband, tillkommer nu godtycke från vårdpersonal betr. lugnande medel.
Den allmänna slappheten och dumheten i Sverige gör att man om möjligt medicinerar bort risken för ansträngande arbete såsom sällskap, promenader och annat.
Extra illa kan det vara vid privata boenden där man knaprar på personalmängden för att få en bra vinst, eller för att kunna bjuda lägst då man vill bli entrepenör.

Tillägg slutet av September -2013
Högaktuellt nu är att ta reda på varför medicinen Citalopram öht har satts in -2012. (Antidepressiv)
Jag har via mail begärt att man snarast minskar på denna och siktar på att sätta ut den helt. Naturligtvis ingen reaktion från vårdcentralerna, varken den gamla eller nya efter mors (tillfälliga) flytt 1/8, det har gått ett par veckor sedan jag ställde frågan via mail.
Jag såg professor Yngve Gustavsson i ”Fråga Doktorn” upprepa det han ska ha sagt i andra program om det här och andra professorer säger detsamma dvs att antidepressiva medel är en USEL ersättning för /sällskap/ som är vad dementa kan behöva för att minska sin oro. Medlen ger i stort sett bara biverkningar och de har varit tydliga hos mor! (Extra förvirring/oro/mani som man försöker dämpa med sobril… troligen galenskaper och onödig förgiftning)
Mor har nu dagligen och stundligen sällskap i det nya boendet och ska inte behöva Citalopram 20 mg-som jag förstår saken.
Jag har begärt telefonkontakt med läkare på hälsocentralen ang. det här.

Tillägg -2015
Här har jag glömt lägga in att det inte dröjde länge innan dosen Citalopram halverades.
Den dosen har visat sig fungera bra. Inga påtagliga biverkningar. Om medicinen öht behövs får utredas senare. Förhoppningsvis snart då mor är på väg att flytta till annan kommun och jag till samma. Då blir det ju också läkarbyte.

Drabbade /insatta kan kommentera -går till e-bok

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s