Tandvården -hälsofarlig rotfyllning

Slarv vid tandvård hälsofarligt

(Sparat och inklistrat från min nedlagda och raderade blogg om mygel inom olika områden. Det jag skrev om rotfyllning drog dagligen läsare så därför lägger jag in det i den här bloggen. Många har använt sök-ord som ”ont efter rotfyllning” och liknande. Samband mellan infektion i tänder-käkben och demens kan inte uteslutas)

I 93 % (nittiotre procent) av rotfyllningsfallen uppstår patologiska förändringar i käkbenen beroende på att man inte fått bort alla bakterier i roten.
Detta har konstaterats via obduktioner.
Saken har tagits upp i minst en doktorsavhandling.
Tandläkarna själva tror att ”bara” 30% av rotbehandlingarna misslyckas mer eller mindre. INGEN noggrann vetenskaplig utredning finns (globalt) rörande sjukdomsalstring av det här. Man har bara i olika länder undersökt enstaka fall, i bästa fall ett antal falltyper och där ser man en tydlig påverkan av allmänna hälsoläget hos de individer som fått en uppenbart misslyckad rotbehandling, i en del fall har man uppenbar koppling till allvarlig sjukdom och även död.
Den breda negativa, outredda hälsoförsämringen är den intressantaste och otäckaste.
Det här innebär att alla de som har nedsatt immunförsvar aldrig ska ha en rotfylld tand i munnen.
Ändå ”befaller” vissa tandläkare ROTFYLLNING utan att patienten ens haft ont i en tand eller tillfrågats om det. Jag har varit med om det i Hofors, Folktandvården, gick till en privat som såg att rotfyllning inte behövdes och det står sig efter många år.
Den som har nedsatt immunförsvar bör i stället välja att ta bort tanden eller ersätta den med en stift-tand , alternativt rotfylla med metoden N2
(se kommentar)
Ett problem som med tiden brukar ge förvärrade problem är om det ligger karies nära pulpan t.ex. efter att en gammal lagning tagits bort eller ramlat av.
Här är det svårt att borra bort karies och man borde använda sig av laserbehandling för att få bort den, därefter fylla på vanligt vis.
I vissa fall kan man borra en liten bit, lägga en provisorisk fyllning så pulpan drar sig lite tillbaka, sen borra lite till och fylla igen permanent. Men inom ca tio år blir det lätt inflammation i pulpan i alla fall och hemska problem, akut värk och vanligen rotfyllning.  Jag tror inte att någon vet varför och patienterna får inte denna upplysning av sina tandläkare.
Tandläkare gillar att rotfylla även fast de flesta inte kan konsten därför att det ger en bra förtjänst.
Den som vill rotfylla ska gå till en specialist.
Absolut nödvändigt om man inte har ett extra starkt immunförsvar.
Många klant-arslen till tandläkare klarar inte ens att göra en enkel lagning utan att det blir problem. Jag lagade en gång med plast (Enköping) där stollen inte klarade att slipa så det gick att bita ihop. Jag gick därifrån utan att betala och till annan tandläkare.
Låt inte ens en vanlig medelmåttig tandläkare rotfylla dina tandkanaler.
Kvarstående bakterier i små fickor i tandrötter ger ofta kronisk inflammation.
För att inte tala om bi-kanaler som missas helt. Ganska vanligt.

Död pulpa betyder noll immunförsvar.
Med tiden stiger blodtrycket eftersom hjärtat pumpar på pga signaler om inflammation och blodtrycket kan stiga en bra bit över 200.
Förhöjd risk för bl.a. stroke inom några år. Detta medan inflammationer i hela tandrötter i överkäken kan sprida sig till ögonmusklerna, och KANSKE till hjärnan.
Fenomenet kan ge dubbelseende men vad det kan ge i hjärnan i så fall kan man bara gissa.

Bara ett exempel på vad en kronisk obehandlad inflammation kan leda till. Antibiotika kan bara ge tillfällig lindring eftersom bakterierna finns kvar i tandroten där de fritt kan husera vidare och långsamt nå ut i omgivningen genom de porösa rötterna.
– –
Ett annat vanligt fuffens är att man debiterar enyte-lagningar som två ytor, det har jag nämnt förut ang. city-dental Stockholm. (Edit, detta avsåg gamla bloggen endast)
Väldigt få patienter bryr sig eller känner till skillnaden.
Jag brydde mig när jag själv tappat en bit plast på en hörntand, lätt synlig för mig själv i spegel, jag fyllde detta grunda ”hål” med KAVIT från apoteket, en massa som härdar och fäster även med fukt på ytan, inte sitter/håller så länge men kan hindra ilningar som uppstår när man tappar en lagning om man inte kan besöka tandläkare på en gång. Kan man misstänka att skadan går nära pulpan är det bråttom, det blir lätt en infektion som tillslut leder till nödvändig rotfyllning eller utdragning. Innan man fyller med Kavit ska man då använda en bakteriedödande tandkräm och sen underhålla med denna tills man kan besöka tandläkare.
(Lyckas man trycka in Kavit ordentligt och fint så kan det sitta i ca en månad beroende på hur utsatt platsen är, Kavit fäster bra även om det finns fukt)
Genom att jag tittade noga, fyllde själv såg jag tydligt att det var EN plan yta. När jag fick det lagat med plast byggde klantarslet upp en plastbulle som han sen hade svårt att slipa ner tillräckligt och efter att en annan tandläkare klarat detta hade ändå tanden en helt ny form, den plana ytan var numera buktad.
Sen debiteras det för TVÅ ytor därför att man gjort om en yta till två.
Betr debitering så har bl.a. jag noterat att en halv-imbecill som sitter och upplyser folk på Privat-tandläkarnas upplysning hade fått för sig att högkostnads-skyddet inte gäller för kindtänder.
Kanske har hon lärt sig lite mer sen vi klagade på denna dårskap.
TILLÄGG (oktober 2012)
De flesta ”läkarna” på hälsocentralerna begriper eller bryr sig inte om det här problemet. ”Tandproblem är inte mitt bord” dvs det finns ingen förståelse eller helhets-syn på hälsa. Denna förståelse var förmodligen större under antiken / Hippokrates än vad den är idag bland alla dessa rötägg i läkarkåren varav många är invandrare och knappt förstår vad patienter pratar om. Huvudsaken för läkarna är inte människors hälsa, samma förhållande som gäller tandläkare, huvudsaken är den egna plånboken.
Om en patient lider av högt blodtryck brukar man strunta i att ens fråga om ev. tand/käkproblem, man pumpar in giftiga mediciner i folk i stället, ofta livet ut. Speciellt äldre (och allrahelst dementa) får lida stort av detta och får kortare liv då de har inflammationer i käken som ingen bryr sig om eller känner till, med följande tandlossning. Demensen i sig kan häröra från samma problem.
Så ser det ut i vårt kära Sverige, landet där även rashygienen utvecklades med SS motsvarighets goda minne.
Dumheten och cynismen slår alla rekord bland dessa figurer som ofta har andra mål i sikte än människors hälsa.
Problemen fortgår ofta utan att det gör ont och gör innehavaren mer eller mindre sjuk resten av livet.
När jag nu studerat det här lite tar jag det som en plikt att föra ut info, inte bara här.
Det som saknas är en exaktare uppföljning av rotbehandlingar.
Kronisk inflammation syns inte alltid väl på röntgen utan den känns då, i bästa fall. De som fått rotfyllningar skulle behöva en elektronisk dosa runt halsen som känner av bakterietillväxt och slår larm.
Mer siffror, av alla de som tycker sig ha en lyckad rotfyllning har ca 90% en misslyckad.
Besvären är diffusa och inte smärtande.
Vad gör tandläkaren åt smärtande käke efter rotfyllning?
Det är ett besvärligt kapitel. Kanske rensning och nytt försök + ev. antibiotika.
Andra gången större risk att rotkanalen skadas med än större problem.
Många går omkring med rensade tänder och ska försöka bestämma sig för utdragning eller rotfyllning.
Ingen avundsvärd situation.
Med bara rensning kan det gå en vecka eller ett halvår.
Man får vara observant och ta reda på vilket decinfektionsmedel som används i tanden.
Jämföra biverkningar med måendet.
Slarviga tandläkare som borde ägna sig åt bergborrning och mineralsökande borrar sönder rotkanalen redan vid rensningen och olika preparat rinner ut i blodomloppet.
De kan till och med missa detta på röntgen efteråt eller rent av låtsas inte se det.
Det är inte lätt att råda den som inte kan bestämma sig, är det tand X-7 (X=1,2,3 eller 4) brukar man klara sig bra utan den och F-kassan ersätter inte den tanden i högkostnadsskyddet annat än undantagsvis.
Rotfyllning utomlands för halva priset är inget alternativ annat än för just dessa tänder eller om man bara behöver göra en rotfyllning + ev. krona (ca 7000 kr) och ingen annan behandling på andra tänder, då kan det bli ca 2000 billigare i tex Estland och Litauen.
Man sparar kopia på journalen och kan få ersättning av F-kassan i efterhand och på det sättet få en slant till.

Se upp med privattandläkare i sverige öht, de ”leds” av en ”förtroendenämnd” som man absolut inte kan ha förtroende för.
Exempelvis har en ”specialist” där meddelat att det är tandläkarens bedömning som avgör ifall stiftkrona ska sättas omgående ovan en rotfyllning.
Det är helt ologiskt och befängt.
En kontrollinstans som hänvisar till de kontrollerade individernas bedömningar, dvs bara de följer sina bedömningar så gör de rätt -är inte värt något utan bara till skada. det är helt enkelt ologisk galenskap.
Ska klistra in bevis på det här senare.
Dessutom behandlar de inte ärenden äldre än två år vilket är fel då det gäller rotbehandlingar. Problemen med dessa om de är slarvigt utförda visar sig ofta senare. rotbehandlingar har orsakat och orsakar många människor kroniska skador efter mångårig infektion i käkben, där tillslut en del av käkbenet förstörs.
Fråga den som obducerar dig efter din död..be hen använda 3D-röntgen.

Edit
Senare har jag kunnat konstatera att noggranna N2-tandläkare är en sällsynthet, det kan vara lättare att finna en sådan utomlands inom EU.
Har också konstaterat att en av ”lärarna” i N2-metoden är en riktig virrpanna.

12 thoughts on  ”Slarv vid tandvård hälsofarligt”

Hans skriver:
2012/05/18 kl. 14:44 (Redigera)

Vissa tandläkare hävdar att en alternativ metod för rotbehandling,
”N2” ska vara bättre.
Jag har i förstone trott på metoden och gjort lite ”reklam” för den i ovanstående inlägg, nya kunskaper och erfarenheter har dock gjort att jag passar i frågan tills vidare och återkommer.
Klart är att det finns en övertro på denna metod som medför att man slarvar vid rensningen och tror att den kraftigare antibakteriella effekten fixar det mesta, men så är det inte.
Metoden är enklare att utföra vilket medför tidsvinster, för att vinna ännu mer tid tillämpas ibland metoden i ett enda steg!
Sen klappar man på kronor, även stiftkronor, till en ytterligare stor kostnad varefter en restaurering av behandlingen blir svår att göra på ett säkert sätt utan att ta bort kronan vilket kan medföra att tanden spricker.
Man rotbehandlar utan kofferdam (skyddande gummiduk) och det finns en del att utreda innan jag uttalar mig definitivt.
På Tandläkartidningen jobbar folk som tror att N2-metoden är cancerframkallande.
Lider man av stora infektionsproblem bör dock metoden övervägas, så långt står det klart men att man då måste välja en tandläkare som inte har för bråttom och som är utbildad i metoden!
Svara
Tompa skriver:
2013/01/21 kl. 10:49 (Redigera)

Bra skrivet men du jag har en kompis som fick göra om en rotfyllning
han hadde fått n2 men han fick byta den och så fick han en vanlig
på ett annat ställe. Han hadde för djävligt ont men sen är de ok
Svara
Hans skriver:
2013/01/21 kl. 11:29 (Redigera)

Tack Tompa,
Jag har reviderat texten här ovan, vg läs den.
Svara
Ninni Adelbertson skriver:
2013/02/21 kl. 13:06 (Redigera)

Hej! Intressant läsning. Jag har just nu bekymmer med en kindtand. Gick för ca 1 år sen akut till tandl för värk.Dom hittade ingenting. Efter ca 10 mån var jag till min gamla tandl och de fann att jag måste rotfylla. Efter det hade jag värk i tanden och var orolig att det aldrig gick över. Jag remmiterades till spec. När jag kom dit sprutade det var när de petade på tandköttet. Dom rensade gav prisuppg.för forts beh. Kostnad 1970,- för detta besök.Helt barockt dyrt.Bra timp. Du skrev om högkostnadskort? När kan man få behandling som går på det och hur gör man?? Om jag i framtiden får besvär av rotfyllning vem står då för kostnaden?? Märkligt att ej Folktandvården har både N2 o Guttaperka så kunden själv får välja. Jag rotfyllde även en en tand 2001 – 2004 (osäkerpå år). Har börjat fundera om min s k astma har ett samband med detta. Jag har varit på en utredning hos astmaexpert och då hade jag varken kol eller astma. Efter mycket besvär med andningen har jag fått astmamedicin. Tycker inte det hjälper nämndvärt. När jag frågat min husläkare om jag har astma så har han svarat vi säger väl det.Har även högt blodtryck.Tänk om det är så enkelt om det är rotfyllningen som är boven. Jag tycker det är för jäkligt att detta ej ska gå under förebyggande sjukvård vid behandling av tänder. Tänk så mycket onödiga sjukbehandlingar vi skulle spara in på. Men läkemedelsindrustrin skulle ju inte få in så mycket pengar förstås. Helst skulle jag vilja dra ut mina båda kindtänder det handlar om men jag har sen födslen tänder som fattas och får då inga tänder att tugga med. Inplantat kan jag ju bara drömma om. Skönt att få skriva av sig. Det är viktigt att fler protesterar och blir mer medvetna över tandvården. Hälsningar från ninni.adelbertson@tele2.se
Svara
Hans skriver:
2013/02/21 kl. 23:14 (Redigera)

Hej Ninni, du har rätt i att det är högst remarkabelt att det finns ett så stort glapp mellan läkarvård och tandvård i ett modernt land. Det finns många inom olika myndigheter som är medvetna om problemet men ingen tycks veta vad som bromsar en förändring. Problemet betyder onödiga sjukdomar och onödiga mediciner.
Min blogg är inte tandvårdsinriktad men många av de som läser i den har sökt på problem efter rotfyllning, jag ser det nästan varje dag. Bra att någon som du berättar lite också. Jag rekommenderar dig att satsa allt på att bli av med infektionen. Jag antar att du nu har en rensad tand som tidigare varit rotfylld och du är osäker på hur du går vidare. Kostnaden var helt ok om du nu fick en riktig rensning utförd, man slarvar oftast med detta vid akutbehandlingar men då kostar det betydligt mindre. Det är bara de första 3000 kr som man måste stå för helt själv, sen betalar du bara hälften, kolla upp vilken månad som förra behandlingsperioden avslutades och om en ny period påböjades iom rensningen? Om rotfyllning och ny rensning går på samma period så är du redan långt över 3000 kr och borde fått rabatt, det där ska fungera per automatik via tandläkarens dator.
Tyvärr finns regelmässigt inga garantier på rotfyllning, det är ett svårt kapitel och ingen tandläkare har full kontroll. Har man svår värk efter en rotfyllning anser jag att man ska få en antibiotikakur, så viktigt är det att stävja infektionen. Många tandläkare vägrar ge antibiotika om du inte är svullen, men det är fel, det ska sättas in tidigt.
Sen får man gå på upprepade kontroller med några månaders mellanrum för att via röntgen se hur infektionen uppför sig. Om du väljer att rotfyllas på nytt tycker jag du ska överväga N2 som passar bäst vid svårare fall och vänta inte mer än några månader. Men N2 kräver en duktig, ej slarvig tandläkare!
Troligen får du annars minst 50% rabatt på brygga om det inte är bakersta tanden som spökar (tand X-7) Då man nått 15.000 kr har man 85% rabatt och i det läget har man inte betalat 15.000 kr själv utan 9.000, F-kassan går alltså på bruttot.
Berätta gärna hur det går.
Svara
Ninni Adelbertson skriver:
2013/02/23 kl. 15:15 (Redigera)

Tack för ditt svar.Jag måste bara förtydliga lite. Min tandläkare som jag tidigare gått hos började att rensa kanalerna och sedan skulle de gå ett tag innan nästa rensning. Det var då jag fick infektion i tanden och han erbjöd mig remiss till spec. Jag fick mina pengar tillbaka. När jag så småningom fick tid hos spec så såg hon att jag var infl o när hon petade så kom det massor av var. Hon öppnade ej upp och rensade i kanalerna. Utan endast tröck ut varet o bedövade. Fick sen ett kostnadsförlsag.på resterande behandling. På kvittot står Omfattande akut eller kompletterande undersökning utförd av tandläkare
kr 1565,- (jag kom ej dit akut,) Röngten 45,- och sen står det Sjukdomsbehandlande åtgärder, mindre omfattande behandling kr 360,- (förmodar jag var rensningen av varet). Alltså 1565,- kostade det att få ett kostnadsförslag. Nu använder ju inte Folktandvården N2. Vet du någon som gör det?? Det är nog endast genom remisser till politiker som vi kan kämpa för att få ändring på denna tokiga lag.Ha det bra
Svara
Hans skriver:
2013/02/23 kl. 16:32 (Redigera)

Oj då, du har kanske inte fått så bra behandling, det du var i behov av från början var en duktig N2-tandläkare som omgående skulle gjort en riktig, noggrann rensning och ett första N2-inlägg. absolut inte någon av de slarviga N2-tandläkarna som gör bara ett inlägg under en enda sittning.

Edit
Senare har jag kunnat konstatera att noggranna N2-tandläkare är en sällsynthet, det kan vara lättare att finna en sådan utomlands inom EU.
Därför har jag i dagsläget inget förslag.
Har också konstaterat att en av ”lärarna” i N2-metoden är en riktig virrpanna.

Vet du om rotkanalerna var extra besvärliga (krökta och långa med bi-kanaler)
Kostnaden hos specialisten var hög för ett sånt litet jobb. Var det verkligen bara bedövning som sprutades in? Inte någon anti-bakteriell substans? Tyvärr råder fri pris-sättning och specialister har väl högre taxor. Men en riktig rensning och rotfyllning kostar ca 5000 kr, plus ev. krona eller kompositfyllning. De 1900 du redan betalat kan du se som till hälften bortkastat, värre är det inte. De bidrar nämligen till att du snart är uppe i 3.000 kr och får 50% rabatt sedan. Du får betala ca 3000 kr till totalt för rensning och rotfyllning. Kanske en månad senare, om allt känns bra, är det dags för slutlig fyllning eller om du har otur, en dyr krona som du dock också får 50% rabatt på. Klarar det sig med komposit så blir det väl bara ca 700 kr för din del och sen är det klart.
Svara
Ninni Adelbertson skriver:
2013/03/01 kl. 20:49 (Redigera)

Hej o tack för att du gör dig besväret att ge mig mer information. Skönt att få så mycket hjälp, som jag får av dig. Ang rotkanalerna så in hag ej minns fel så har jag för mig att min ”ordinarie” tandl, som jag haft i många år hade svårt att få tag i rötkanalerna.Nu vill jag ej lägga någon skuld på honom för att han erkände att han ej kunde göra mer och skicka mig till spec. Vid min tidigare rotfyllning skickade han mig direkt dit. (2001)Fråga 2. Jag vet ej va som ingick i de 360,-, sjukdomsbeh åtgärder, mindre behandling. Jag vet att jag fick bedövning o att de tröck ur varet o gjorde ett litet snitt i tandköttet för att få ur så mycket var som möjligt.Om jag fick något anti-bakteriellt har jag inget minne av. Jag tycker att det känns ok just nu men om jag haft fler tänder så hade jag utan tvekan dragit ut tanden. Nu är det inte så och om jag hade läst på mer innan allt detta var igång så hade jag gått till en ”N2-tandläkare” från början. Jag kommer i fortsättningen att anlita en ”N-2 tandläkare. De flesta är ovetande hur viktigt det är att vi tar reda på saker o ting.

Jag har vissa funderingar varför jag har så svårt med min andning, som min läkare, som jag har idag svarar när jag frågat om det är astma. Vi säger väl det. Jag har 2005 gjort utredning hos astmaspec. Visade ingen astma eller kol. Var känslig för starka dofter. Stor undersökning av hjärtat. Inget fel.Fick denna undersökning efter att jag blev sjuk med hög feber o ont i bröstet. Hög sänka. (rotfyllningen gjordes 2001).Tror jag har en till.Jag har haft jättebra kondition eftersom jag är en danshoppa. Fast jag tar astmamed varje tag är jag så andfådd när jag gått uppför en trappa. Du förstår att jag funderar om allt har ett samband. Jag har ju läst att man kan få alla möjliga sjukdomar av rotfyllningar. Vinner jag mycket pengar så ska jag sanera mina tänder. Synd att allt ska handla om pengar. Tack för alla goda råd.

Ha en bra helg

Hälsningar Ninni
Svara
Hans skriver:
2013/03/01 kl. 23:58 (Redigera)

Hej igen, hade jag astmabesvär skulle jag undvika rökning och bo på en plats med bra luft i ett hus med vettig ventilation. Eftersom det är svårt och ofta omöjligt att finna orsaken till en astma får man jobba med sådana triggers.
Det gäller också att hålla immunförsvaret på topp och det är lite motion varje dag samt ett kraftfult näringsämne varje dag, t.ex. spirolina lifestream pulver, 1 – 2 teskedar i filen varje morgon.
Sedan gärna lite över den näringsfattiga maten också efter att den svalnat, jag lägger på det mot slutet
av varje måltid.
Obstruktion av luftvägar har som sällsynt orsak misslyckade rotfyllningar, kronisk inflammation som sänder ut allergener.
Jag skulle i ditt läge, om jag blir sämre igen, dra ut den rotfyllda tanden samt den du berättat om senast ifall jag inte har råd med de nödvändiga behandlingarna.
Du kan ju senare förbättra saken med bryggor eller ev. implantat.

mvh / Hans
Svara
John Levin skriver:
2016/03/09 kl. 17:22 (Redigera)

Fick plötsliga ”strömstötar” från en rotfylld tand i underkäken. Jobbet var bra gjort (fick jag veta av Aqua dental) på Danderyd för ca 5 år sen. Men man hade även i mitt fall, lagt på för hög lagning, på slutet (eller om det var på tanden ovanför). Fick den vanliga antibiotika kuren, har inte märkt nån större skillnad. Kom tillbaka, då fick jag veta, – Att man hade ”glömt” en räkning, från förra vändan,för 5 år sedan. Ingen specificerad faktura kunde produceras, men däremot en exakt summa på 1890:-. Detta kunde jag kolla med inkasso företaget ifråga, Wisma collector, sades det mig. Där hade ingen hört talats om detta krav.Men när upplysningen om detta kom, möttes det med, – Nja, vi (Danderyds sjukhus) sparar i stället, obetalda räkningar i en särskild pärm!? På frågan om varför man då ens nämner inkasso företaget, kom noll och intet svar. Aqua som hittade felet med de för ”höga” ”topp/slut” lagningarna, fräste ner dessa till jämn nivå. Sen sade de, att det var som att ha en sten i skon, som aldrig försvinner, som i sin tur skapar en ”överbelastning” i käken och som in sin tur skapar inflammation? Det är väl bara (i det här fallet), bakterier som skapar inflammationer och ingenting annat? Och om det inte blev bättre så skulle jag ta en ny penicillinkur, i form Avopenin och i kombination med metronidazol , o som jag fick utskrivet. Någon som vet något om detta?

Mvh, Johnny Rocker.
Svara
Hans skriver:
2016/03/10 kl. 00:25 

”Strömstötarna” tål att fundera på, det har förstås samband med en nerv och den kan möjligen ha legat i kläm och påverkats av den där höga fyllningen.
Inflammation som följd är väldigt långsökt, särskilt i munnen. På andra ställen kan ju en onormal belastning ge skador som resulterar i infektioner följt av inflammationer.
Infektioner kommer av bakterier, inflammationer kan orsakas också av virus, utan föregående infektion.
(Jag utesluter
 verkligen inte att okända virustyper orsakar ”autoimmuna” sjukdomar där immunförsvaret angriper friska nervceller. Också i hjärnan. Kan vara oerhört allvarligt för de som drabbas och jag lider själv av MS som är en av de lindrigare formerna och än så länge ganska lindrig MS.
Detta är förstås en typ av inflammation och med hittills icke fastställd orsak men många inkl jag tror på miljögifter inkl vissa mediciner och rotfyllnadsmaterial.

En så där underlig ”undangömd” räkning skulle jag bestrida om det inte vore så att den låg på ett sjukhus. Då får man väl bita ihop..  – och konstiga beteenden från sjukhuspersonal och andra är ju ingen ovanlighet.

mvh/ Hans